Siirry suoraan sisältöön
Napa Galleria » Blogi » Graffitit maailmalla

Graffitit maailmalla

Graffitit

Graffitit eli katutaide on noussut vähitellen arvostetuksi ja jos se on hyvin tehtyä, se on myös omanlaisensa ilmainen taidenäyttely. Taiteena se ei ole mitään töherrystä vaan niiden suunnitteluun on käytetty aikaa sekä ne ovat hyvin yksityiskohtaisia. Valitettavan usein ne kuitenkin jäävät töherrysten alle, kun seuraavat taiteilijat haluavat jättää niihin oman jälkensä. Se on sinällään sääli, koska katutaide on parhaimmillaan upeaa ja näyttävää sekä peittää hyvin harmaat ja tylsät seinät näyttävästi. Graffitit maailmalla ovat modernia taidetta, ne tuovat katukuvaan visuaalista ilmettä eikä ole yllätys, jos niissä on myös jokin sanoma.

Mitä katutaide maalaajalle merkitsee?

Itse maalaaminen on jonkinlainen elämäntapa. Se toimii samalla tavalla kuin jollekin lenkkeily tai salilla käyminen eli sen avulla pääsee viikon murheista ja taakasta kerralla eroon. Silloin kaikki huomio kiinnittyy itse teoksen tekemiseen. Maalaaminen on myös luovuutta, jota jokaisella taiteilijalla on. Taiteen tekeminen ei eroa muulla tavoin kuin siinä, että graffiteja saatetaan tehdä täysin luvattomiin paikkoihin sekä niiden tekeminen on kriminalisoitu.

Graffitit Suomessa ovat olleet jo parikymmentä vuotta kaikkien ihailtavana. Mielenkiintoista on se, että graffitit maailmalla ovat saaneet huomattavasti enemmän esimerkiksi seinätilaa ja niitä on maalattu katukuvaan talojen muuten niin tylsiltä näyttäville seinille. Esimerkiksi kesällä 2021 maalattiin Alankomaiden Almeressa lukuisia graffiteja muuten niin tylsiin ja harmaisiin seiniin. Niihin kuvattiin vesilintuja, joita uiskenteli läheisellä Weerwater -järvellä. Taidetta tehtiin myös muutamiin harmaisiin betonisiltoihin.

On sanomattakin selvää, että epämääräiset töherrykset ovat kaukana graffititaiteesta ja siksi niiden tekeminen ei ole Suomessa saanut suosiota samalla tavalla kuin ulkomailla. Joissakin maissa on oivallettu se, että siitä on tullut värikäs osa kaupunkikulttuuria sekä se pitää urbaanin ympäristön omalla tavallaan elossa. Värejä mahtuu maailmaan ja näyttävät maalaukset piristävät huomattavasti paremmin kuin harmaat betoniseinät.

Graffitit arabimaissa

Jo useamman vuoden ajat ovat graffitit olleet suosittuja arabimaissa. Niitä ihaillaan, mutta kolikolla on myös toinen puoli. Monet graffititaiteilijat purkavat omaa tyytymättömyyttään ja silloin taiteellisista luomuksista tulee hyvin usein kriittinen ja teos joutuu sensuroinnin kohteeksi. Jos se on luovaa taidetta eikä se ota kantaa yhteyskunnallisiin asioihin, se saa jäädä paikoilleen. Graffitit toimivat hiukan samalla tavoin kuin kasinot Suomi, että ne tuovat vaihtelua johonkin arkiseen harmauteen.

Beirutin taidekeskuksessa järjestettiin graffiteista näyttely jo vuonna 2016. Se sai hyvän vastaanoton ja siihen osallistui taiteilijoita Euroopasta, Amerikasta, Tunisiasta ja Egyptistä. Mielenkiintoiseksi näyttelyn teki se, että taideteokset maalattiin suoraan keskuksen seinille. Näyttelyn nimenä olikin White Wall. Kun näyttely oli ohi, seinät maalattiin jälleen valkoiseksi ja graffititaide sai poistua. Tämä kertookin juuri siitä, millaista graffititaide on. Se voidaan tehdä uudelleen peittämällä pohjamaalin alle vanha kuva. Graffitit rikkovat normeja, mutta Beirutin taidenäyttely osoitti, että katutaide sopii myös taidekeskuksiin. Siitä on tullut vähitellen arvostettua taidetta.

Vaikka Beirutissa graffitit tulivat tuolloin jäädäkseen, on sielläkin osa maalattavista asioista tabuja. Niitä ei saa tehdä poliisista, armeijasta eikä Libanonin sisällissodasta. Positiivista tässä hankkeessa oli, että libanonilaiset ottivat maalaukset hyvin vastaan ja monet graffititaiteilijat ovatkin voineet sen jälkeen työskennellä niin sanotusti päivänvalossa. Sielläkin huomattiin hyvin nopeasti se, että graffitien vähentäminen ja siivoaminen johtivat vain erilaisten teosten kasvuun.

Siellä myös huomattiin, että katutaiteen kriminalisoiminen on pelkästään osoitus siitä, että yhteiskunta toimii järjettömästi. Monta kertaa tällaisen taidetyylin luomukset voisivat jopa pelastaa nuoria taiteilijoita pahanteosta. Laillisena se karsisi pahanteon sekä antaisi mahdollisuuden taiteilijoille päästää luovuuden valloilleen ja päivänvalossa tehdyt maalaukset toisivat iloa maalajien lisäksi ohikulkijoille.

Avainsanat: