Siirry suoraan sisältöön

Lapin taiteilijat

Lapin taiteilijat - intohimo tuo menestystä

Olipa sitten kysymyksessä mosaiikkitaide, veistokset, valokuvat, korut, maalaukset, piirrokset tai mitä tahansa, taiteilija tarvitsee intohimon lisäksi luovuutta. Sitä voi ammentaa ympärillä olevasta luonnosta tai hiljaisen kaupungin kadulta. 2000 -luvulla taide syntyy edelleen uuden etsimisestä ja sen ajankohtaisesta tulkinnasta. Yhä edelleen se on luovuuden hedelmä. Mikään ei ole muuttunut, vaikka vuosisadat ovat kuluneet. Aina syntyy moderneja tulkintoja, näkemyksiä sekä oivalluksia. Voiko taide olla rutiinia? Kyllä voi ja saakin toisinaan olla. Eihän luovuus voi olla joka päivä huipussaan. Lappilaiset taiteilijat ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että Lapin luonto on uskomattoman monipuolinen ja tarjoaa uusia ideoita tai vanhojen uudelleen käyttöä aina vain uudelleen. Hyvän idean voi käyttää uudelleen, toisesta näkökulmasta.

Lapin taiteilijat luovat taidetta omasta ympäristöstään ja antavat tälle kipinälle kunnollisen roihun. Lapin taide ansaitsee oman paikkansa taiteessa ja tulla nähdyksi. Syvyyttä teoksiin tulee siitä, kun tekijä on elänyt tai edelleen elää siinä ympäristössä.

Lapin taiteilijat

Lapin taide - mitä kaikkea Lapissa luodaan?

Lapin taiteilijat

On pakko sukeltaa vähän syvemmälle taiteilijoiden joukkoon ja tehdä katsausta, millä eri tavoin intohimoinen luovuus tuodaan esille. Ovatko kuvanveisto ja maalaukset niitä ainoita mahdollisuuksia vai onko tarjolla jotain muutakin ja samalla mielenkiintoista? Myönnän, että oli kutkuttavaa käydä läpi osaamisskaalaa.

Erilaiset materiaalit ovat uskomattomia innostuksen lähteitä. Niillä on muodot sekä paljon ominaisuuksia, joita voi hyödyntää. Vain mielikuvitus on esteenä tämän tyyppisissä töissä. Puu on veistosten materiaalina mielenkiintoinen, koska sen elävä pinta voi tuoda hyvinkin mielenkiintoisia yksityiskohtia veistokseen. Maisematauluihin ei kyllästy milloinkaan, niistä löytyy aina uusi ulottuvuus, vaikka aihe olisikin tuttu.

Tussien taikaa

Mustavalkoiset, hyvin yksinkertaiset tussityöt ovat uskomattoman upeaa katsottavaa. Miten voi musta viiva olla niin lumoava! Ja miksi taiteen pitää aina olla monimutkaista? Oma taiteenlajinsa on myös valotaide, jossa teoksen näkyvyys ei ole se juttu vaan valon laatu. Se on varsin mielenkiintoinen taiteen laji. Eikä ole myöskään huono idea käyttää kierrätys- tai luonnon materiaaleja.

Uusi tapa tuoda taidetta esiin on Art me jolloin taiteilijoiden töitä voi käydä ihailemassa näppärästi kotisohvalta ja leppoisasti istuskellen. Myös kiehtovia yhdistelmiä ovat ne, jossa yhdistetään ääntä, valoa ja musiikkia eli mediataide. Se on monen asian summa, joka tuo aatteellisia muutoksia taiteeseen. Tämäkin mahdollisuus on vain otettava vastaan avoimesti ja hyväksyttävä, että taide pikku hiljaa sähköistyy.

Lapin taiteilijat

Lapin taiteilijat - lappilaisten uskomaton voimavara

Lapin taiteilijat ovat aivan uskomaton voimavara, mitä taide tarvitsee. Napa Galleria tuo esille heidän töitään ja pyrkii kaikin mahdollisin keinoin myös viemään taidetta ulkomaille erilaisten hankkeiden voimin muun muassa pohjoismaissa. Ehdottomasti tätä lappilaiset taiteilijat tarvitsevat. Lumoaville töille pitää saada näkyvyyttä myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Hankkeiden rahoitus kannattaa hyödyntää viimeistä penniä myöden ja kaikki mahdollinen hyöty korjattava talteen. Kaikki tällainen toiminta tuo lisää työmahdollisuuksia ja mahdollisuutta työstää uutta nykytaidetta.

Mosaiikkitaide ja varsinkin sen varhaisimmat jäännökset on löydetty Mesopotamiasta. Myös Kreikassa on tehty mosaiikkilattioita, joten miksipä ei myöskin nykytaiteessa voisi tehdä taidetta näistä ihanista pienistä palasista ja antaa tämänkin taiteenhaaran kehittyä vielä tänäkin päivänä. Suuret mosaiikkityöt ovat upeata katseltavaa ja sellaisia voi löytää Iin kunnasta tai Posiolta kirjaston seinästä. Tämä lyhyt katsaus osoittaa, että taide Lapissa on hyvin monipuolista ja sille on myös kysyntää.