Siirry suoraan sisältöön
Napa Galleria » Blogi » Taidesuuntaukset ovat peilikuvia maailmasta

Taidesuuntaukset ovat peilikuvia maailmasta

Taide on lumoavaa.

Ensimmäinen modernin taiteen liike, realismi, alkoi Ranskassa 1840-luvulla. Se johtui useista tapahtumista: antiromanttinen liike Saksassa, journalismin nousu ja valokuvan tulo. Kaikki tämä herätti uuden kiinnostuksen arkipäivän tallentamiseen. Realismi taas on taiteen genre, joka alkoi Ranskassa vuoden 1848 vallankumouksen aikana. Realistiset maalarit keskittyivät selvästi sitä edeltäneen vallitsevan tyylin romantiikan sijaan kansojen jokapäiväiseen elämään. Modernit taidesuuntaukset saivat alkunsa.

Taidesuuntaukset ottivat pesäeroa toisiinsa

Kubismi oli 1900-luvun alun ranskalainen liike, joka merkitsi vallankumouksellista poikkeavuutta arkisesta taiteesta. Pablo Picasso ja George Bracque korostivat abstrakteja geometrisia perusmuotoja kuvaamalla niitä monista eri näkökulmista. Dada oli myrskyisän ja kyynisen sodanjälkeisen ajan tulos, eli taiteen vastainen liike, joka ylisti irrationaalista, absurdia, nihilististä ja järjetöntä maailmaa.

Kubismi oli toisaalta avantgarde-taideliike, jota pidetään yhtenä 1900-luvun taiteen vaikuttavimmista aikakausista. Perinteisten näkökulmien pirstoutumisesta ja geometristen muotojen käytöstä tunnettu kubismi haastoi aikaisemmat taiteelliset tekniikat ja esitteli uusia esitysmuotoja. Futurismi taas on sosiaalinen ja taiteellinen liike, joka syntyi Italiassa 1900-luvun alussa. Myös jotkut Lapin taiteilijat ottivat kubismin omakseen.

Taide elää ja kukoistaa

Renessanssin aikana Italiassa antiikin innoittama lähestymistapa toteutui humanistisissa muotokuvissa ja maalauksissa, historiallisesti oikeissa veistoksissa sekä harmonisessa ja symmetrisessä arkkitehtuurissa. Italialaiset renessanssitaiteilijat, kuten Michelangelo, Leonardo da Vinci ja Raphael, saivat inspiraationsa antiikin Rooman ja Kreikan klassisesta taiteesta. Euroopan renessanssi oli taiteellisen ja kulttuurisen uudestisyntymisen aika, joka alkoi Italiassa ja ulottui muualle Eurooppaan.

Avainsanat: