Siirry suoraan sisältöön
Napa Galleria » Blogi » Valokuvataiteen museo

Valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla. Museon tehtävänä on edistää suomalaista valokuvakulttuuria ja taidetta, ja museota ylläpitää Suomen valokuvataiteen museon säätiö. Museo on oiva paikka tutustua valokuvataiteen historiaan Suomessa ja nähdä, mitä kaikkea suomalaiseen valokuvataiteeseen oikein kuuluu. Museoon on usein maksullinen pääsy, mutta erilaiset ryhmät ovat päässeet sinne myös ilmaiseksi. Kerromme sinulle tässä artikkelissa tarkemmin siitä, mitä kaikkea voit nähdä tässä museossa.

Vanha valokuva esillä museossa

Suomen valokuvataiteen museo Helsingissä

Museossa pääset tutustumaan tarkasti suomalaiseen valokuvataiteeseen. Kaapelitehtaalla järjestetyt näyttelyt tuovat esiin sekä kotimaista että kansainvälistä nykyvalokuvausta ja myös valokuvauksen historiaa sen kaikissa muodoissa. Kaapelitehtaalla suomalainen valokuvataide saa paljon tilaa näkyä, sillä näyttelytilat kattavat jopa 800 neliön alueen. Tuolle alueelle mahtuu niin suuri näyttelysali, pienempien näyttelyiden Projekti- ja Prosessi-tilat kuin Kuvakulma.

Museon päätutkijoita ovat opetusministeriö sekä Helsingin kaupunki. Tilat ovat Helsingin kaupungin omistuksessa, ja työntekijät työskentelevät Helsingin kaupungille. Museon johtajana on toiminut vuodesta 2007 alkaen Elina Heikka, ja museossa työskentelee reilut kymmenkunta henkilöä samanaikaisesti. Vuoden aikana museossa vierailee noin 30 000 ihmistä, joista suurin osa on suomalaisia. Myös monet koulut järjestävät retkiä tähän museoon.

Suomalainen valokuvataide ja sen kokoelmat

Valokuvataiteen museo omistaa noin 3,7 miljoonaa kuvaa, joiden joukosta löytyy erilaisia harvinaisuuksia eri aikakausilta. Pääasiassa kokoelma painottuu 1900-luvun suomalaiseen valokuvaukseen, mutta myös ulkomaisia aineistoja löytyy joukosta. Kokoelmasta löytyy laajoja moninaisia valokuva-arkistoja, mutta lisäksi siellä on myös yksittäisten valokuvaajien otoksia. Museolta löytyy myös esinekokoelma, johon kuuluu pääasiassa erilaisia kameroita eri aikakausilta sekä muuta valokuvaukseen liittyvää tavaraa.

Suomen valokuvataiteen museo on saanut lahjoituksena osan mahtavista valokuvakokoelmistaan. Tällaisiin kokoelmiin lukeutuu esimerkiksi Uuden Suomen negatiiviarkisto ja Kalle Kultalan kokoelma. Uusi Suomi oli suomalainen päivälehti, joka ilmestyi vuosien 1919-1991 välillä. Kalle Kultala puolestaan dokumentoi Suomen sodanjälkeistä aikaa suomalaisiin lehtiin.

Nykyajan valokuvataide

Valokuvataide on ottanut pitkän harppauksen aivan sen alkuajoista nykypäivään tultaessa. Valokuvia ei enää käytetä ainoastaan muistojen vaalimiseen, vaan ne ovat myös loistava markkinointiväline. Niiden avulla ihmisten huomio saadaan kiinnitettyä helposti mainostettavaan asiaan. Esimerkiksi suomalainen Galaksino nettikasino luo näyttäviä mainoskuvia, joiden avulla se kerää lukijoiden huomiota. Nämä mainoskuvat ovat usein mahtipontisia ja värikkäitä, mutta jotkut yritykset mainostavat itseään hieman neutraalimmin.

Nykyaikana sosiaalinen media on pullollaan valokuvia, sillä lähes kaikki ovat innostuneet kuvauksesta. Omien kokemusten jakaminen toisten kanssa on nykyään arkipäivää, ja kamera kulkee ihmisten mukana joka paikkaan, sillä älypuhelinten kuvanlaatu erityisen hyvä. Kaikkein valokuvauksen ystävien kannattaa ehdottomasti ottaa suunnaksi Suomen valokuvataiteen museo, sillä nykypäivän valokuvaus ei ole enää yhtä jännittävää kuin mitä se oli ennen.

Valokuvataiteen museo omistaa sivutoimipisteen

Valokuvataiteen museon sivutoimipisteenä toimii Kämp Galleriassa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva K1-näyttelytila. Tämän näyttelytilan tarjonta painottuu lähinnä kansainväliseen valokuvaukseen ja popkulttuuriin. Näyttelytilasta voi halutessaan vuokrata Kamera-nimisen näyttelytilan, jossa voi tuoda esille omaa valokuvataidetta. Näin esimerkiksi myös Lapin taiteilijat saavat näkyvyyttä ja voivat tuoda omia teoksiaan helposti suuremman yleisön nähtäville.

Kun näyttelytilat avautuivat, niissä näytettiin Douglas Kirklandin ottamia kuvia Marilyn Monroesta ja Coco Chanelista. Näyttely veti puoleensa runsaasti yleisöä pääkaupunkiseudulta, mutta ihmisiä saapui myös kauempaa Suomesta. Lisäksi esillä oli Munalissu-hahmo, jonka on luonut Liisa Vääriskoski.

Valokuvataiteen museo järjesti K1-näyttelytiloissa kaikkien aikojen suosituimman näyttelyn uudelleen vuonna 2021. Kyseessä on Vivian Maierin -kuvat, jotka vetivät puoleensa runsaasti yleisöä. Maier tunnetaan persoonallisista valokuvista, joita hän otti vuosien 1950–1970 välillä. Ne löydettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänestä tuli kuuluisa ympäri maailmaa. Museot ovat loistavia paikkoja oppia kiinnostavaa tietoa valokuvauksesta, mutta samalla ne myös opettavat meille historiaa.