Siirry suoraan sisältöön
Napa Galleria » Blogi » Virtuaalinen museo maailmalla

Virtuaalinen museo maailmalla

Virtuaalinen museo

Museo on kiinni tai muuten vaan laiskottaa lähteä parin sadan kilometrin päähän katsomaan jotakin tiettyä museota, on virtuaalinen museo juuri sitä, mitä silloin tarvitsee. Myöskään silloin, kun ei ole aivan varma, onko museon anti sitä, mitä haluaa, kannattaa pyöräyttää kierros virtuaalisesti.

Jos näkymä miellyttää, on sen jälkeen huomattavasti mukavampi lähteä käymään museolla sekä nauttia lisää näkemästään. Hyvin monessa suomalaisessa museossa on virtuaalinen kierros ja siihen päädyttiin koronaepidemian aikana, kun haluttiin tarjota ihmisille mahdollisuus kulttuuriin. HAM-museo tarjoilee myös varsin onnistuneen kierroksen. Millaisia virtuaalisia museoita on maailmalla?

Virtuaalinen museo Pariisissa ja Isossa-Britanniassa

Orsayn taidemuseo on vierailukohteena todellinen helmi. Se sopii erinomaisesti taiteen ystävälle ja virtuaalisen museo kertoo teoksista myös infoteksteillä. Vaikka taidetta onkin lähinnä vain ranskalaisilta taiteilijoilta, sieltä voi hyvin löytää myös tuttuja taiteilijoiden nimiä kuten Vincent van Gogh ja Claude Monet. Varsinainen kierros virtuaalisesti vie jonkin verran aikaa ja jos sitä tekee kännykällä, se kuluttaa myös samaan tahtiin akkua. Nähtävää onkin todella paljon.

British Museum Lontoossa on tehnyt myös vertaansa vailla olevan kierroksen. Sinne pääsee kaikkein parhaiten museon omien sivujen kautta. Nettisivusta on tehty suhteellisen haastava ja jonkin aikaa saattaa tuntua, että on annettava periksi ennen kuin yhtään taidetta on nähnyt. Pienen kokeilun kautta taiteeseen pääsee kuitenkin kiinni ja kokoelma alkaa avautua. Tämä interaktiivinen vaihtoehto kertoo taiteesta tekstin lisäksi myös audiolla, joten vaihtoehto on varsin monipuolinen.

British Museumin virtuaalikierros on todella ainutlaatuinen ja se lähtee liikkeelle käynnistymisensä jälkeen eräänlaisesta aikajanasta, josta voi klikata itselleen mielenkiintoisimman vuosituhannen sekä mistä taidetta haluaa katsoa eli onko mieluisinta eurooppalainen, aasialainen, afrikkalainen vai amerikkalainen. Tähän virtuaaliseen museoon kuluu jonkin verran aikaa ja siihen huomaa uponneensa todella syvälle. Se on tyylikäs esitys sekä harkiten tehty.

Modernia taidetta Soulista

Etelä-Korean Soulista löytyy useampia kohteita, mutta erityisen mielenkiintoinen on modernin taiteen museo, MMCA, jonka nykytaiteen tarjonta on varsin näyttävää. Virtuaalinen museo sisältää myös audioselostuksen, joka on englanninkielinen. Toisinaan se on hiukan nopealla tempolla luettu, joten jonkun kerran saattaa tekstiä joutua kuuntelemaan uudelleen. Esitys on kuitenkin todella kattava ja kertoo paljon sekä teoksista että taiteilijoista. Kasinot netissä eivät juurikaan tarvitse virtuaalikierroksia vaan ne toimivat jo käyttäjälleen sopivalla tavalla.

Virtuaalinen museo Meksikossa ja Yhdysvalloissa

Mexico City on jo kaupunkina varsin mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisemmaksi osoittautuu kaupungissa oleva Antropologinen kansallismuseo. Siellä on aivan uskomaton määrä erilaisia ja upeita esineitä, joiden katsomiseen kuluu aikaa huomattavan kauan. Esineissä on paljon erilaisia yksityiskohtia, joten hiukan isompi näyttö on huomattavasti parempi kuin älypuhelimen. Tämän museon kuuluisin esine on ehdottomasti atsteekkien aurinkokivi ja siinä riittääkin ihmeteltävää pieneksi toviksi. Sovellus antaa hyvin paljon lisätietoa teoksista, kuten kuuluukin.

Meksikosta on helppo siirtyä Yhdysvaltoihin ja Washingtoniin. National Gallery of Art onkin jokaisen taiteesta pitävän kultakaivos. Se on todella herkullinen yhdistelmä modernia taidetta, renessanssia, realismia sekä unohtamatta barokkia. Kierros sinällään on pieni pettymys, koska täällä ei ole lainkaan liikkuvaa kuvaa. Sen sijaan hyvin positiivista on se, että teosten jaottelu on hyvin selkeä. Teokset aukeavat todella hyvin nähtäväksi, mutta varsinainen virtuaalinen museokierros se ei ole. Mikäli Washingtonin suunnalla piipahtaa, kannattaa museossa käydä livenä.

Monipuolisia kierroksia museoissa

Kun korona alkoi, tuntui, että nyt jää monesta asiasta paitsi. Ei päässyt matkailemaan eikä myöskään museoihin lähellä ja kaukana. Siksi hyvin monet kuuluisat ja vähemmän kuuluisat museot alkoivat järjestää virtuaalisia kierroksia, jolloin ne tarjosivat kotona kyyhöttäville taiteen nauttijoille edes jonkin mukavan pilkahduksen. Näiden kierrosten ansioista pääsi tutustumaan moniin uusiin mahdollisuuksiin, joita voi toteuttaa seuraavien ulkomaille suuntautuvien matkojen aikana.