Siirry suoraan sisältöön
Napa Galleria » Blogi » Virtuaalinen museokierros

Virtuaalinen museokierros

Virtuaalinen museokierros on helppo tapa tutustua taiteeseen.

Virtuaalinen museokierros on entistä suositumpi tapa tutustua kotimaisiin ja ulkomaalaisiin museoihin. Virtuaaliset museokierrokset ovat tulleet mahdolliseksi tekniikan kehityksen myötä. Miltä tuntuisi ihailla maailman tunnetuimpien museoiden teoksia ja näyttelyitä kotisohvalta käsin? Kerromme tässä artikkelissa, miten virtuaaliset museokierrokset toimivat ja esittelemme joitakin tunnettuja museoita, jotka tarjoavat mahdollisuutta virtuaalikierroksiin. Virtuaaliset kierrokset museoissa onnistuvat aivan tavallisilla kotitietokoneilla tai älylaitteilla, jos vain nettiyhteys on kunnossa.

Virtuaalinen museokierros tarjoaa taide-elämyksiä ja tietoa

Virtuaali taidenäyttely saattoi vielä parikymmentä vuotta sitten kuulostaa utopistiselta ajatukselta. Tänä päivänä kuitenkin monet museot tarjoavat mahdollisuutta tutustua kantateoksiin ja vaihtuviin näyttelyihinsä virtuaalisesti internetin välityksellä. Virtuaalikierroksilla pääset katsomaan autenttisia kuvia teoksista ja kuulemaan videoesittelyissä teoksien synnystä, taidehistoriasta ja eri tyylisuunnista. Virtuaalinen kierros museossa onkin usein kokonaisvaltainen elämys- ja tietopaketti taiteen ystäville.

Virtuaalinen kierros museossa ei tietenkään täysin vastaa fyysistä museokierrosta, mutta virtuaaliset museokierrokset ovat silti hyvin suosittuja. Tällaisten museokierrosten ehdoton hyöty on se, että voit spontaanisti matkustaa taidemuseoon maailman toiselle puolelle parissa minuutissa, eikä sinun ainakaan tarvitse jonottaa. Virtuaaliset kierrokset museoissa ovatkin lisänneet museoiden tunnettavuutta ja suosioita myös niiden kävijöiden keskuudessa, jotka eivät vieraile fyysisissä museoissa usein.

Virtuaali taidenäyttely tuo taiteen luoksesi

Virtuaalinen museokierros on mahdollista tietokoneella ja mobiililaitteilla. Mobiililaitteita käytettäessä on kaksi vaihtoehtoa. Ensinnäkin voit avata puhelimesi tai tablettisi selaimella virtuaalisen museokierroksen museon nettisivujen kautta. Jotkut museot tarjoavat myös erityisiä ladattavia sovelluksia, jotka ensin ladataan älylaitteellesi ja sen jälkeen sovelluksen avaamalla pääset kierrokselle. Museokierroksille pääsee myös esimerkiksi Instagram-opastuksien kautta. Virtuaalisessa taidenäyttelyssä pääset usein myös katsomaan videoesittelyitä teoksista.

Virtuaalinen museokierros voi toimia myös ennakkovilkaisuna museon teoksista, jossa aiot vierailla. Voit myös etukäteen katsoa matkakohteesi museotarjonnan netistä ja halutessasi myös kuvia ja videoita museon teoksista. Virtuaaliset museokierrokset ovat myös mukava ja helppo tapa opiskella taidetta kotoa käsin.

Virtuaalinen museokierros rentouttaa arjen keskellä

Virtuaalisesti toteutettu museokierros on myös oivallinen tapa keskeyttää arkinen aherrus hetkeksi esimerkiksi työpaikalla. Mikä olisikaan parempi tapa saada ajatuksia hetkeksi pois työstä, opiskelusta tai muista arjen kiireistä kuin taidenäyttelyssä piipahtaminen tietokoneella tai älylaitteellasi. Museokierros virtuaalisesti voi toimia ajatuksien suuntaamisena työstä tai kiireestä muualle. Se toimii stressin lievittäjänä samaan tapaan kuin suosittu Windowsin korttipeli Vapaakenttä. Tai sitten se voi olla kokonaisvaltainen taide-elämys, jolle varaat erityisen hetken päivästäsi.

Museot, joihin pääsee virtuaalisesti, ovat kotimainen Amos Rex ja Ateneum sekä monet muut suomalaiset museot. Kansainvälisistä museoista kattavia virtuaalikierroksia tarjoavat esimerkiksi Sao Paulon taidemuseo Brasiliassa, National Art Gallery Yhdysvalloissa, British Museum Englannissa, Modernin taiteen museo Etelä-Koreassa ja monet muut museot ympäri maailman.

Virtuaalinen museokierros HAM-museossa

Helsingin taidemuseo, eli HAM-museo tarjoaa myös kattavia virtuaalinäyttelyitä. HAM on yksi Pohjoismaiden suurimmista museoista teoksien määrässä mitattuna. Se tarjoaa paljon erilaisia näyttelyitä eri taiteen kentältä. Mikäli et pääse vierailemaan paikan päällä, niin voit katsoa näyttelyiden teoksia myös HAM:in sivuilta. HAM tarjoaa myös erityisiä virtuaalisia kaupunkikierroksia, joissa pääset katsomaan kuvia teoksista niiden autenttisessa ympäristössä.

HAM-museon Julkinen taide -sivusto esittelee kuvin ja sanoin yli 500 Helsingin kaupungin alueella sijaitsevaa veistosta. Tämä on oivallinen tapa tutustua Suomen pääkaupungin laajaan teosvalikoimaan silloin kun sinulle vain sopii. Teoksia on niin paljon, että niissä riittää tutkittavaa pidemmäksikin ajaksi.

Virtuaalinen museokierros on lisännyt museoiden tunnettavuutta ja taiteen suosiota. Museot ovat tietoisia tästä ja sen takia monet taidemuseot panostavat hyvin paljon näihin virtuaalikierroksiin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimiikin HAM- julkinen taidesivusto. On vaatinut aikaa ja vaivaa kuvata teknisesti korkeinta laatua käyttäen teokset ja kirjoittaa niiden esittelytekstit. Virtuaalisista taide-elämyksistä on mahdollista nauttia lukemattomien eri museoiden sivuilla. Netistä hakemalla voit tutustua tarjontaan.